Twee broers

Familie van makers en ondernemers

In 2017 richtten we samen Family W op. Een designmerk voor meubels waaraan je gehecht raakt. Wij zijn twee broers, Friso Wiersma en Foppe Wiersma. Samen groeiden we op in IJlst, een klein stadje in Friesland. We komen uit een familie van ondernemers en makers. Onze ‘pake’ leidde een sociale werkplaats. En opa was directeur van zijn eigen leerlooierij. Onze oom Jaap had een timmerwerkplaats en neven Nico en Nico-Pieter maken samen houten kozijnen.

Friso Wiersma

Friso Wiersma (1989) is de creatieve broer. Hij is een vakman en ontwerper. Friso is ambitieus, avontuurlijk en vertrouwt op zijn gevoel. Toen hij op zijn achtste een step cadeau kreeg, gaf hij hem nog dezelfde dag een andere kleur, omdat hij dat er mooier uit vond zien. Op zijn negentiende ontmoette Friso zijn vrouw Mare en nog geen twee jaar later trouwden ze.

Hij volgde een opleiding tot meubelmaker en studeerde daarna aan de Design Academy Eindhoven. In 2017 studeerde hij daar cum-laude af en werd hij genomineerd voor de René Smeets Award. Zijn afstudeerproject was een eerste serie meubels voor Family W: By Hand. De Gulden Snede en ‘the Shakers’, een 18e eeuwse meubelkunst die volledig draait om eenvoud en functionaliteit, zijn belangrijke inspiratiebronnen voor hem.

 

Foppe Wiersma

Foppe Wiersma (1984) is de zakelijke broer. Hij is kritisch, bedachtzaam en een aanpakker. Foppe studeerde  rechten, werkte voor een bank, en trainde diplomaten aan Instituut Clingendael. Al lange tijd droomde hij erover om ondernemer te worden en in 2017 maakte hij zijn langgekoesterde droom waar.

Friso gaf hem het laatste zetje. Foppe geniet van alle opwinding rondom Family W en houdt zich nu bezig met van alles. Maar vooral met product ontwikkeling, productie en verkoop. En hij veegt af en toe de werkplaats aan voor Friso. Hij trouwde in 2012 met de liefde van zijn leven, Nicolle. Ze waren al samen sinds het begin van hun studietijd in 2003. Ze hebben drie kinderen, Jacob (3), Vera (2) en Arthur (6 mnd).

De familieband

Dat we Family W samen starten vinden we bijzonder, want familie is heel belangrijk voor ons. Dat drukken we uit in onze naam, Family W.

We verschillen nogal, maar we delen dezelfde waarden en werken daarom heel fijn samen. Thuis in Friesland leerden we discussiëren op het scherpst van de snede. Dat doen we nog steeds en dat maakt onze meubels beter.

Wij bewonderen onze ouders: ze zijn vrijgevig, delen met wie het nodig heeft, en heten iedereen met goede bedoelingen welkom. Zo willen wij ook onze familie de komende tijd uitbreiden met ontwerpers, meubelmakers en (nieuwe) vrienden.